Părinţii preşcolarilor declară război Inspectoratului Şcolar

Decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj de a condiţiona asigurarea hranei gătite în grădiniţe pe perioada vacanţei de vară în funcţie de numărul preşcolari prezenţi a stârnit nemulţumiri în rândul părinţilor. Reprezentanţii Asociaţiei „Prichindeii Veseli” din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.12 din Zalău au depus, la sfârşitul săptămânii trecute, o sesizare la instituţia amintită prin care reclamă ilegalitatea unei asemenea hotărâri, fiind dispuşi să apeleze la instanţă dacă oficialii nu vor reveni asupra deciziei.

Conform unei adrese transmise luni, 26 mai, de către instituţia menţionată în toate grădiniţele cu program prelungit, se va asigura hrana pentru copiii prezenţi doar dacă numărul acestora va fi de minimum 15, pentru a nu determina depăşiri de buget greu de recuperat ulterior. „Dacă numărul solicitărilor este sub 15, fiecare părinte va asigura pachetul de hrană pentru propriul copil”, se arată în documentul menţionat.
În opinia părinţilor, o asemenea hotărâre pune în pericol sănătatea micuţilor. „Considerăm că, decizia de a condiţiona hrana gătită de numărul de 15 copii care frecventează zilnic unitatea este cel puţin bizară, dacă nu ilegală. La elaborarea acestei decizii nu s-a ţinut cont de faptul că nimeni nu poate garanta prezenţa zilnică a 15 copii, chiar dacă se depun cereri peste acest număr, copiii se îmbolnăvesc sau există alte cauze obiective pentru care pot absenta. În această situaţie, copiii vor rămâne fără hrană, întrucât părintele nu poate şti câţi copii vor fi prezenţi”, precizează preşedintele asociaţiei de părinţi amintite, Tincuţa Dumuţa, în documentul transmis Inspectoratului Şcolar.
De asemenea, aceasta mai susţine că un sandwich nu asigură unui copil necesarul zilnic de hrană, subliniind şi faptul că normele sanitare nu permit introducerea în bucătării a alimentelor aduse individual de acasă, pentru a fi puse la rece în frigidere. „Ce se întâmplă în acest caz? Hrana copiilor va fi ţinută în dulăpioare, la temperaturi ce depăşesc 25 de grade. În cazul unei toxiinfecţii alimentare, a cui va fi răspunderea?” întreabă revoltat părintele. În consecinţă, părinţii au solicitat textul de lege care stă la baza acestei decizii. „Vă rog să ne comunicaţi, până în data de 9 iunie, textul de lege care stă la baza acestei decizii, pentru a putea pregăti apărarea intereselor copiilor în relaţia cu instituţia dumneavoastră”, se mai arată în sesizarea întocmită. Totodată, după cum a explicat preşedintele asociaţiei de părinţi „Prichindeii Veseli”, dacă reprezentanţii ISJ Sălaj nu găsesc o variantă care nu pune în pericol sănătatea copiilor, sunt hotărâţi să apeleze la instanţă.

DSP nu cunoaşte intenţia oficialilor din învăţământul sălăjean
Pe de altă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, susţine că asigurarea pachetului de hrană de către părinţi se acceptă doar în grădiniţele cu program scurt. „Nu poţi să ţii un copil de trei ani o zi întreagă cu hrană rece, cu două felii de unt. Tocmai de aceea au program prelungit aceste unităţi de învăţământ pentru a putea asigura hrana caldă, trei mese pe zi. Da, în cazul grădiniţelor deschise până la ora 12 se acceptă pachetul cu mâncare adus de acasă, aceste unităţi fiind altfel organizate. Până în prezent, decizia luată de Inspectoratul Şcolar nu ne-a fost comunicată. Poate vor să testeze piaţa sau poate, pe perioada vacanţei, pentru a diminua din costuri, vor contracta servicii de catering, iar atunci va fi cu totul altceva. Nu ştim ce anume vor să facă. În cursul acestei săptămâni vom lua legătura cu reprezentanţii instituţiei”, a concluzionat oficialul DSP Sălaj.
ISJ Sălaj mizează pe înţelegerea părinţilor
Contactată, Valentina Souca, inspector învăţământ preprimar din cadrul ISJ Sălaj, a recunoscut faptul că este primul an când se ia o asemenea decizie, însă cu toate acestea nu ar trebui să îi nemulţumească pe părinţi. „În anii precedenţi, în unele grădiniţe din judeţ a fost adoptată o asemenea practică pentru a evita depăşirile de buget, care, ulterior, sunt foarte greu de recuperat. De pildă, pentru a oferi hrană pentru doi sau trei copii nu este nevoie de o pâine întreagă, fiind prevăzut un anumit gramaj necesar unui copil. Însă niciun furnizor nu vinde pâinea la felie, astfel unitatea respectivă este nevoită să arunce alimentele ce rămân. Conducerile grădiniţelor din judeţ susţin că se confruntă, în fiecare toamnă, cu restanţe de milioane de lei vechi către furnizorii de alimente, iar această problemă persistă de ani buni „, a explicat Valentina Souca.
Totodată, reprezentantul ISJ Sălaj susţine că nu are nicio îndoială că această situaţie reprezintă o problemă pentru părinţi, apreciază interesul şi preocuparea lor, însă, în acelaşi timp, mizează pe înţelegerea lor. „Până în prezent, nu am primit nicio sesizare din partea părinţilor, însă îi aştept la Inspectorat pentru a se informa despre argumentele care au stat la baza luării acestei decizii. Hotărârea a fost luată în Consiulul Consultativ al Disciplinei, în urma consultărilor cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ”, a mai spus inspectorul şcolar, adăugând faptul că va stabili o întâlnire cu părinţii dacă aceştia solicită acest lucru. „Într-adevăr, adresa transmisă în grădiniţe a fost una succintă, însă vom încerca să stabilim o întâlnire cu părinţii pentru a le explica toate aceste aspecte, motivele fiind bine întemeiate. Există acele cereri pe care trebuie să le depună părinţii şi este foarte important pentru conducerile unităţilor să cunoască din timp numărul de solicitări astfel încât să poată să-şi programeze activitatea. În principiu, luăm în calcul cererilor părinţilor şi da, într-adevăr, nu se introduc alimente străine în grădiniţele cu program prelungit, însă pachetele cu mâncare ce vor fi aduse de acasă vor fi depozitate în frigidere aflate în alte încăperi, nu în bucătăria instituţiei respective. De asemenea, hrana ce va fi asigurată de părinte nu este limitată la un singur sandwich, ci fiecare cât şi ce consideră necesar pentru copilul său „, a mai precizat Valentina Souca.
Cererile se depun până în 10 iunie
Grădiniţele cu program prelungit din judeţ sunt obligate să îi primească pe copii şi în perioada vacanţei de vară, indiferent de numărul părinţilor care solicită acest lucru. Unităţile de învăţământ menţionate pot fi închise doar în perioada rezervată reparaţiilor curente şi igienizării. Totodată, unităţile care au program de funcţionare trebuie să primească şi copii din alte grădiniţe, pe baza solicitării scrise a părinţilor.
Astfel, părinţii care solicită serviciile unităţii de învăţământ au termen până în 10 iunie să depună cererile la secretariatul acesteia, urmând ca în 11 iunie, conducerea grădiniţei să afişeze, la loc vizibil, situaţia centralizată a solicitărilor. Reprezentanţii ISJ Sălaj atrag atenţia asupta faptului că prin nerespectarea termenului de completare a cererilor, părinţii îşi asumă riscul de a nu le fi primiţi copiii în grădiniţa dorită.

 

 

One Thought to “Părinţii preşcolarilor declară război Inspectoratului Şcolar”

  1. ...

    Te vor schimba PSD -istii si pe dumneata ca esti inca liberal nu,????(Bancea)

Leave a Comment